Skip to content

Voel jij je onbegrepen? Dit is wat jij kan doen…

Tips om beter te connecten en gezien te worden voor wie je echt bent 

Voel jij je vaak niet gezien of gehoord voor de persoon wie je bent? Of vind je het lastig om echt te verbinden tijdens een gesprek? Je bent niet de enige. Met een universele angst om afgewezen te worden, worstelen veel mensen met het maken van verbinding. Want met het verlangen naar connectie komt ook de angst om niet goed genoeg te zijn. 

Oorzaken van een gebrek aan verbinding 

Als je je niet erkend voelt of het lastig vindt om te verbinden, kan dit twee oorzaken hebben: het ligt aan jou óf aan je gesprekspartner. Bij wie de oorzaak ook ligt, het enige waar jij controle over hebt zijn jouw eigen gedrag en communicatie. Hier volgen de tips en vooral tip 3 mag iedereen vaker toepassen wat mij betreft.

Tip 1. Jij als zender: weet wanneer je kwetsbaarheid moet tonen

“Echte connectie ontstaat wanneer de ander dingen van je weet die hij tegen je kan gebruiken”, aldus filosoof Alain de Botton. Hij heeft gelijk. Hoe kun je van de ander verwachten dat diegene jou ziet voor wie je bent, als je niet alles van jezelf durft te laten zien? Om te verbinden zul je jezelf bloot moeten geven. 

Dit betekent niet dat je op een netwerkborrel direct je ziel op tafel hoeft te leggen, maar zonder authenticiteit zal niemand begrijpen wat jij belangrijk vindt. En wanneer je bij je partner of vrienden alleen je sterke kant laat zien, loop je het risico op oppervlakkige vriendschappen of een huwelijk met een schrijnend gebrek aan verbinding. 

Maarja, dan moet je natuurlijk wel weten wat je met wie wilt delen. 

Tip 2. Weet waar je voor staat

Wanneer je niet goed weet wat je wilt, kun je gaan blaten zonder inhoudt. Ken je van die mensen met bergen bewijsdrang en weinig inhoud? Of merk je bij jezelf dat je je gaat uitsloven wanneer je eigenlijk onzeker bent? Dit gebeurt wanneer je niet goed weet waarvoor je staat. 

Om te kunnen verbinden, zul je zelfonderzoek moeten doen: waar sta je voor? Wat zijn je kernwaarden? En wat is je visie op het leven? Pas wanneer je dit helder hebt, kun je je openen in contact.

Tip 3. Jij als ontvanger: wees in het moment en ben bereid om écht te luisteren

Wil je interesse tonen in je gesprekspartner? Dan zul je drie dingen moeten doen: focussen, luisteren en doorvragen. 

Vaak vullen we in wat iemand bedoelt, nemen we genoegen met abstracte begrippen of zijn we meer bezig met ons eigen antwoord dan met wat de ander zegt.

Dit gaat ten koste van verbinding!

Je weet nooit precies welke lading bepaalde woorden voor iemand hebben. Als de ander zegt: “Ik vind hem soms zo irritant”, en jij zegt :“Dat snap ik”, snap je het dan echt? Weet je wat ze bedoelt met irritant? Weet je waarom ze dat vindt? En begrijp je het echt of wilde je gewoon graag een goed antwoord geven? 

De kern van verbinding: écht luisteren en oprecht delen 

Of je nu zendt of ontvangt in een gesprek, je zult in het hier en nu moeten zijn. Dan kun je écht horen wat de ander zegt en oprecht delen wat jij belangrijk vindt.  

Begrijp je niet precies wat iemand bedoelt? Vraag door.

Denk je het wel te begrijpen? Vraag dan ook door.

Blijf niet hangen in abstracte begrippen zoals leuk, stom of geluk… wat betekenen deze woorden voor de ander? En welke lading hebben ze voor jou?

Als je dit met elkaar deelt, zul je elkaar beter begrijpen, voelen jullie je beiden gezien en zal jullie verbinding verdiepen.

Aan de slag met een personal coach?

Kunnen verbinden is essentieel voor je welzijn en geluk. Maar om energiek en voluit te leven zijn de andere vijf pijlers even zo belangrijk. 

Hoe zit het met jouw hoeveelheid dagelijkse beweging, ontspanning, voeding, fysieke training en motivatie? Je komt erachter met een lifestyle analyse van een personal coach!