Skip to content

Dit is wat jou (en je team) onder hoge druk in flow houdt…

Wat er ontstaat wanneer je jezelf iets minder serieus neemt

Ligt er veel verantwoordelijkheid op jouw schouders? Succesvol zijn is niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms voelt het hebben van een bloeiende carrière zwaar. Of het aansturen van een hoop mensen leeg. Ook met een ogenschijnlijk perfect leven kun je jezelf voorbij rennen. Je verliest energie aan de verkeerde dingen. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Bij veel klanten zie ik hetzelfde: het zijn high achievers met een florerende professionele carrière. Toch komen ze bij mij omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Of het nu een ongezond lichaam is of een uitgeput hoofd… vaak zie ik hetzelfde: ze nemen zichzelf ontzettend serieus, voelen zich snel aangevallen en hun leven voelt zwaar en druk. 

Voel jij je snel aangevallen? 

Vind je het lastig om negatieve feedback te ontvangen of voel je je snel aangevallen? Vaak is dit een teken van óf te veel stress óf een verborgen gebrek aan zelfvertrouwen. 

Stress primed je voor zorgen

Dat je jezelf (te) serieus neemt en dat het leven zwaar voelt met te veel stress klinkt vrij logisch. Bij langdurig verhoogde stressniveaus prime je je brein namelijk met een negatieve mindset. Met veel stresshormonen in je lichaam voel je je sneller opgejaagd, geïrriteerd en zorgelijk. De rek gaat eruit en dat voelt zwaar. 

Hoezo te weinig zelfvertrouwen?

Dat verborgen gebrek aan zelfvertrouwen waarover ik het had klinkt misschien wat minder logisch… zeker als je het idee hebt juist wél zelfverzekerd te zijn. Stay with me. 

Als je namelijk echt, écht zeker van jezelf bent… dan kun je feedback krijgen en tegelijkertijd met een zacht en onderzoekend oog naar jezelf blijven kijken. Je neemt de feedback aan, doet aan zelfreflectie, pakt op wat je kunt gebruiken en laat wat je bij de ander kan laten. 

Vanuit zelfvertrouwen en rust pak je het aan en sta je open voor introspectie. Wat doet dit met me? Wat zegt dit over mijn gedrag? Waar kan ik in groeien? En wat mag ik laten bij de ander? 

Als je dit lastig vindt.. ligt dit dan (heel eerlijk) aan een zacht stemmetje vanbinnen dat zegt dat die negatieve feedback misschien wel klopt? Dat dit iets zegt over jou als persoon? Dat je misschien niet goed genoeg bent? 

Zelfspot is nodig voor zelfvertrouwen en vise versa

Als je je in het bovenstaande herkent (zowel de stress overload als het gebrek aan zelfvertrouwen) zet dan zelfspot in. Ook al voelt het eerst misschien nog onwennig. Wat meer lichtheid is je oplossing. Ja, je stuurt veel mensen aan. Ja, er ligt veel verantwoordelijkheid op je bord. En toch hoeft het leven niet zo zwaar en serieus te zijn. 

Ook wanneer je ambitieus bent en wanneer je heel serieuze zaken doet, mag je jezelf best wat minder serieus nemen. Sterker nog humor, zorgt voor motivatie en een constructieve houding.

Hoe humor zorgt voor lichtheid, motivatie en een constructieve mindset

Op het moment dat je een lastige situatie met wat meer humor benadert, haal je de angel eruit en zet je jezelf én de mensen om je heen in een constructieve mindset. Als je alles serieus en somber inziet, neem je je omgeving hier vaak in mee. 

Gebruik je humor, dan trek je ook de ander in de motivatie en creëer je een constructieve manier van samenleven en samenwerken. Je komt in een positieve flow met oplossingsgerichtheid en motivatie in plaats van irritatie, weerstand en gezeik. 

(Pas op: de keerzijde van zelfspot is erin doorslaan en het gebruiken als copingmechanisme. Wanneer je jezelf constant in de zeik neemt, wordt het een masker en kets je dingen af zodat ze niet bij je binnen hoeven te komen.)

Alles mag er zijn

Om te groeien in veerkracht en zelfvertrouwen zijn rust en zelfreflectie nodig. Wanneer je de tijd neemt om naar binnen te kijken zul je merken dat je goed genoeg bent. Ook met die onzekerheid. Ook met je gekke gewoonten. Ook met je onhandige blunders. En dan is een grapje over jouw eigenaardigheden opeens niet meer bedreigend.

Wanneer je beseft dat je er mag zijn met al je goede én minder goede eigenschappen, zal feedback minder aanvallend voelen. Een eigen grapje over je blunders, gekkigheden of oh zo serieuze work ethic zorgt voor lichtheid. 

Het zorgt ervoor dat het leven en jouw taken wat minder zwaar voelen. Het zorgt ervoor dat je meer van jezelf gaat houden. En dan niet alleen met die mooie kanten, maar ook met je eigenaardigheden.

Ga aan de slag met een personal coach die je in alle essentiële pijlers begeleidt.

Hoe zit het met jouw hoeveelheid dagelijkse beweging, ontspanning, voeding, mentale weerbaarheid en fysieke training? Je komt erachter met een lifestyle analyse van een personal coach!