Wil je geluk? Accepteer het lijden.

Wil je geluk? Accepteer het lijden.

Wanneer je interesse hebt in psychologie dan wil je de visie van deze drie opinieleiders niet missen.

Ik was in de Nationale Opera om Dirk De Wachter, Damiaan Denys en Paul Verhaeghe te horen spreken over hun visie op de paradox van welvaart en ongeluk. Hun gemeenschappelijke deler was de titel van deze leerzame middag:

‘De illusie van chronisch geluk’

‘Hoe geef je uitdrukking aan je lijden in een samenleving die het lijden niet meer accepteert?

De drie opinieleiders reflecteren op de heersende paradox: Nederland is één van de gelukkigste landen ter wereld en tegelijkertijd neemt het aantal psychische klachten schrikbarend toe.

Vol enthousiasme heb ik aantekeningen gemaakt om waardevolle inzichten te kunnen delen in een geschreven blog. Toen trof ik echter deze korte reportage van Human aan waarin de drie heren zelf deels antwoord geven op de vraag hoe dat kan. Niets is krachtiger dan de woorden te horen uit de originele bron.

Zonder wrijving geen glans

Een kernelement voor de oplossing van ons psychisch welzijn zit puur in realisme. In het realisme dat lijden hoort bij het leven, dus ook bij een gelukkig leven. Zonder wrijving is er geen glans.

Hetzelfde realisme is nodig voor het blijvend veranderen van je gedrag. Ons ego is behoorlijk overmoedig bij het stellen van doelen. Te vaak zijn doelen niet realistisch waardoor ze op de lange termijn onhaalbaar zijn en we vervallen in oud, ongewenst gedrag. Het gevolg is dat je met een gevoel van persoonlijk falen zit in een samenleving waarin lijden juist niet tot de opties behoort. Frustrerend.

Laat je inspireren door hun antwoorden:

De illusie van chronisch geluk

Nederland is één van de gelukkigste landen ter wereld, en toch neemt het aantal psychische klachten toe. Human vroeg Dirk De Wachter, Damiaan Denys en Paul Verhaeghe hoe dat kan, samengebracht door The School of Life Amsterdam.

Geplaatst door Human op Maandag 6 januari 2020

Vragen over coaching?

Wil je leren hoe je veerkrachtig kan omgaan met tegenslagen en tegelijkertijd je doelen kan bereiken?

Bel me dan even of neem contact op via onderstaande button.

Geen reactie's

Geef een reactie