evodie-lifestyle-trainer-1
Evodie Koolstra

Evodie Koolstra

Wat meer ontspanning overdag?

“Ik wil wel, maar ik heb daar geen tijd voor…”

 

Ken je dat gevoel? Dat je dagen zo vol zitten dat je geen tijd hebt om even op de rem te gaan en iets ontspannends te doen? Het lukt vaak wel om dagelijks actiegerichte doelen te stellen voor onszelf: ‘ik wil die deadline halen’, ‘ik ga sporten’, ‘ik moet mijn to-do list afkrijgen’. Heldere taal van ons hoofd die we makkelijk kunnen opvolgen door actie te ondernemen.

 

 

Het luisteren naar je hoofd is echter vaak een stuk makkelijker dan luisteren naar je lijf. Wanneer je lichaam signalen afgeeft dat je meer ontspanning nodig hebt dan moet je het eerst herkennen en er vervolgens ook naar handelen. Maar veel mensen ervaren dat ze geen tijd hebben voor ontspanning en dat het bovendien veel moeite kost. Maar dat is slechts onze beleving en niet per se de realiteit. Wat als ik je zeg dat je al in 36 seconden echte ontspanning kan ervaren? Wil je wat meet ontspanning overdag? Ik leg je hier uit dat ook dagelijks ontspannen simpeler is dan je denkt.

 

Ontspanning is meer dan alleen goed slapen

Om die gevraagde rust en ontspanning in je lichaam – en daarmee ook je hoofd – te voelen is slaap essentieel. In mijn blog ‘Extreem ontspannen én toch je doelen behalen’ vertel ik meer over de extreem effectieve krachten van slaap. Ontspanning gaat echter niet alleen maar over slapen. Ook je dagindeling speelt een belangrijke rol. Aan de ene kant hebben we actie, vlammen en gaan, en aan de andere kant hebben we volledig kunnen ontspannen om weer op te laden. Beide verdienen de nodige aandacht. Maar ga eens na bij jezelf: ben jij net zo bedreven in het vinden van ontspanning als in

 

Bij mijn klanten zie ik vaak dat de kunst van ergens vol voor gaan volledig beheerst wordt. De ontspanning vinden blijkt vaak echter een moeilijke opgave te zijn. Hoe krijgen we die twee mooi in evenwicht zodat we ons lichaam ook de rust gunnen die het nodig heeft?

 

De eerste reden waarom ontspanning voor sommigen moeilijk te vinden is, is omdat het creëren van rustmomenten niet in hun karaktervoorkeuren ligt. Daarbij hebben zij vaak hun leven zo ingericht dat er in hun beleving ook geen ruimte voor is. Zij verbinden ontspanning aan tijdrovende ademhalings-, yoga- of massagesessies, of aan zittend mediteren op een kussen. Naast de gedachte dat er geen tijd of ruimte is om ontspanning in te lassen, is de tweede overtuiging dan ook dat je altijd moet zitten of liggen voor het creëren van rust.

 

Herkenbare gedachtes? Ik ben hier om je te vertellen dat het spectrum van mogelijkheden zoveel breder is dan dat!

 

Tijdens ons traject leer ik mijn klanten diverse effectieve interventies die al beginnen vanaf 36 seconden. De gedachte dat ontspanning een tijdrovende klus is wordt hiermee doorbroken. Door deze interventies toe te passen ervaren zij dat echte ontspanning niet lang hoeft te duren.

 

Bovendien kan juist beweging je lichaam en geest in een staat van rust brengen. Ken je de bekende tip van wandelen en de natuur opzoeken? Supersimpel, maar zo effectief.

Een veel minder bekend fenomeen is het bewegen met een zwaard. Of eigenlijk gewoon spelen met een zwaard. Gelukkig wel van hout!

 

Jaren geleden ben ik zelf op slag verliefd geworden op deze manier van rust vinden. Als beweger pur sang met een hoge energie en een druk werk- en sociaal leven, was bijvoorbeeld zittend mediteren écht nog een stap te ver in mijn ‘discomfortzone’. Toch voelde ik echt wel dat ik meer rustmomenten in mijn dag wilde creëren om op dat niveau door te blijven leven.

 

Bij deze vorm van ontspanning ligt je focus volledig op je zwaard en je core (centrum van je lichaam) terwijl je beweegt. Omdat het zwaard één meter lang is, voel je elke beweging die je maakt direct heel duidelijk terug in je lijf. Spelenderwijs krijg je direct terug of je stevig staat of juist uit balans raakt. Of je met kracht beweegt of meer vanuit je kracht. Ondertussen valt je ademhaling synchroon met elke beweging die je maakt en raak je in een flow. Een flow waarin je hoofd niet meer maalt, je bewegingen vloeiend gaan, je ademhaling vanzelfsprekend optimaal is en je jezelf al bewegend precies geeft wat je nodig hebt… ontspanning in beweging!

 

Ontspanning in beweging:

Laten we één ding voorop stellen: gezonde stress, prikkels en actie zijn fantastisch! Ze houden ons scherp, zetten ons in beweging en zorgen ervoor dat we nieuwe vaardigheden aanleren. De mentale voldoening die we hieruit halen is belangrijk om lekker de dag door te komen en goed in ons vel te zitten.

 

Hiertegenover moet ook dagelijkse ontspanning staan, zodat we onszelf in staat stellen om te herstellen van deze stressprikkels. Laten we onszelf vergelijken met een pijl en boog: een boog die te gespannen staat zal op termijn knappen, terwijl een boog die niet of nauwelijks gespannen wordt zal verslappen en onbruikbaar wordt.

 

Hoe zorgen we voor een mooie verdeling tussen de twee? We komen hier op het onvermijdelijke clichématige woord: balans.

In onze drukke levens en snelle maatschappij is de boog niet altijd juist gespannen. In onze trajecten gaan we op zoek naar een goede balans, verbreden we onze kijk op ontspanning en gebruiken we interventies die blijvend en toepasbaar zijn in je dagelijks leven. Samen richten we ons op bullseye! Hoe staat jouw boog erbij?

 

Vragen over coaching?

Wil jij leren hoe je kort en effectief ontspanning kan integreren in je drukke leven? En hoe het is om in een flow te raken met een zwaard?

 

Kijk dan hier voor meer informatie en boek een persoonlijke lifestyle analyse.

Je kan me natuurlijk altijd bellen.  

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Geen reactie's

Geef een reactie

Stop met jezelf voorbij rennen

Videotraining met 5 tips die passen in jouw drukke agenda. 

In één week ontvang je effectieve ontspanning- & bewegingtips die korter duren dan 5 minuten.