- Body
- Leestijd: 3 min
Maximaal resultaat met minimale effort door samen te werken met je cyclus*
Als je het hebt over sport… Is meer dan altijd beter? No pain no gain?
Nee. Gelukkig niet. Sterker nog… als je door traint op een vermoeid lichaam vertraag je jouw groei! En als je nog verder doorgaat heeft dat blessures en verlaging van dagelijkse energie als gevolg.
Je hoeft niet 5 keer per week in de sportschool te staan voor een fit lichaam. En meer is zeker niet altijd beter. Juist als je slim traint en samenwerkt met je lichaam, kun je met minimale effort maximaal resultaat bereiken.
No compromise en tóch trainen met respect voor je lijf. Hoe dan?
Ik was al fit en toch laat ik me begeleiden door Erwin van Beek, mentor voor extreme leadership. In eerste instantie irriteerde hij me op social media met zijn “no compromise”. Te kort door de bocht wat mij betreft. Maar juist dat maakte me nieuwsgierig naar een samenwerking.
Want wat nou als ik met deze versie van mezelf (inmiddels comfortabel in verzachting vanuit mijn feminine kant) ga werken met een crossfittende militair zoals Erwin?
Kan het misschien dan tóch samen?
Die no nonsens mentaliteit én trainen vanuit respect voor je lijf?
Inmiddels ben ik erachter dat vrouwelijke verzachting en uitdaging prachtig samengaan. Ondanks verschillen delen Erwin en ik dezelfde visie. We zeggen hetzelfde met andere woorden.
Meester over je eigen leven
Beiden zijn we ervan overtuigd dat je meester bent van je eigen leven. Dat je zelf keuzes maakt. Máár: wel binnen een bepaalde bandbreedte. Je hebt altijd te maken met je eigen lichaam, met ziektes en met een berg dingen in het leven die je niet kunt controleren. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat.
Dat je je bewust bent van het stuk waar je wél invloed op hebt en dat je die verantwoordelijkheid dan ook neemt. Hoe ga je om met wat het leven je geeft?
En in dit geval… hoe ga je als vrouw om met het feit dat je een cyclus hebt? En dus elke week een andere cocktail aan hormonen in je lijf hebt?
Verzachting en uitdaging
Ik train vanuit respect voor mijn hormonen en mijn energielevels. Tegelijkertijd trekt Erwin me uit mijn comfortzone. Als je zegt “Ik kan het niet” of “Het is te zwaar”, is dat dan omdat je het nooit gedaan hebt of omdat je het echt niet kan? Erwin heeft dit haarfijn door en helpt je voelen waar je grenzen nu echt liggen.
Onze combinatie zorgde ervoor dat mijn hardnekkige schouderblessure verdween, zware gewichten begon te waarderen en dat ik sterker werd (en dat ik na 8 jaar zelfs weer vlees ben gaan eten).
Welke check-in moet je doen voordat je gaat trainen?
Hoe belastbaar ben ik vandaag?
En hoe gaat dit samen met de belasting die je jezelf geeft, mentaal en fysiek?
Hoeveel échte ontspanning neem je en wat is je slaapkwaliteit?
Deze vragen zijn voor ieder mens belangrijk.
Maar als vrouw komt er nog een essentiële vraag bij: waar zit je in je cyclus? En hoe kun je trainen vanuit respect voor je hormonen?
Sporten met je cyclus:
Fase 1 | Je menstruatie (de winter)
Je menstruatie zou je kunnen zien als de winter. De tijd om te cocoonen. De hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zijn allemaal laag. Ook je energie is laag en je core controle minder. In deze fase heb je vooral behoefte aan self-care, ontspanning en rust. Geef hieraan toe en probeer je agenda en training hierop aan te passen.
Qua training:
- kracht en tempo laag
- train op onderhoudsniveau zonder enkele druk van ‘time caps’ of HIIT
- of train simpelweg die 3 a 4 dagen even niet
Fase 2 | Richting ovulatie (de lente)
Na je menstruatie beginnen je hormoonlevels weer te stijgen. Ook serotonine en dus je gevoel van zelfvertrouwen gaat omhoog. Dit is hét moment om jezelf meer uit te dagen en te stretchen naar moeilijkere taken. Je zit hoog in je energie en kunt je grenzen opzoeken en exploreren zowel mentaal als fysiek..
Qua training:
- hier kan je hard en/of moeilijkere trainingen doen
- nieuwe complexe bewegingen aanleren
Fase 3 | Je ovulatie (de zomer)
In de dagen van je eisprong zijn je testosteron en oestrogeen op hun hoogst. Je voelt de voordelen van veel zelfvertrouwen en energie pieken..
Qua training:
- je kan zware gewichten, tijdsdruk en uitdagingen blijven opzoeken
Fase 4 | De week voor je menstruatie (de herfst)
Je oestrogeen en testosteron dalen weer terwijl je progesteron stijgt. Dit zorgt voor een vertraagd en relaxed gevoel. Ook je hersteltijd is wat langer. Eer dit en doe wat rustiger aan. Je bent in deze fase wat vatbaarder voor ziektes en stress. Dus push jezelf niet te hard. Eet verder regelmatig en compleet om cravings en metabole stress te voorkomen.
Qua training:
- Trainingsintensiteit en frequentie aanpassen aan de langere hersteltijd
- Je vetverbranding stijgt, waardoor het een mooi moment is om op stamina/endurance te trainen
Hoe ziet dit er concreet uit bij mij?
Één keer in de week train ik fysiek met Erwin en daarnaast hebben we regelmatig coachingsessies over mentale weerbaarheid. Zijn training en mijn agenda zijn leidend. Op basis daarvan plan ik samen met Erwin twee zelfstandige trainingen in voor die week. En die stemmen we dan dus helemaal af op mijn cyclus, mijn weekagenda, mijn herstel en hoe ik me voel. Het ene moment is het tijd om rustig aan te doen. Het andere moment om mezelf uit te dagen.
Slim trainen vraagt constante afstemming op je lijf, geest en agenda. Want ook je weekindeling, emoties en slaapkwaliteit hebben invloed op hoe belastbaar je bent en hoeveel je uit een training haalt.
Dat is wat voor mij slim trainen is. Dat je weet wat je doet, samenwerkt met je lijf en dat je jezelf niet teveel uitput, maar wél uitdaagt. Voeg daar goede en complete voeding aan toe en je bereikt met minimale effort het beste resultaat.
* ik heb het hier over een natuurlijke menstruatiecyclus zonder anti-conceptiemiddel. Ieder lichaam is anders en deze blog dient als inspiratie om te onderzoeken hoe jij het beste kan trainen en herstellen met jouw natuurlijke cyclus.
Vind je het lastig om zelf die afstemming te vinden tussen je lijf, geest en agenda?
Ga dan aan de slag met een personal coach die je in alle essentiële pijlers begeleidt.
Hoe zit het met jouw hoeveelheid dagelijkse beweging, ontspanning, voeding, mentale weerbaarheid en fysieke training? Je komt erachter met een lifestyle analyse van een personal coach!