Je moet niet altijd geloven wat je denkt

Je moet niet altijd geloven wat je denkt

Waarom is het zo lastig om je aan je eigen voornemens te houden?

“Ik zou moeten gaan sporten, maar ik ben moe”, “Ik wil afvallen, maar bij een feestje hoort toch echt een biertje”, “ik ben gestopt met roken, maar nu ik zo’n stress heb mag ik er best eentje”.

Dit is maar een kleine greep aan welbekende zinnen die een conflict weergeven tussen de twee stemmetjes in je hoofd. De één heeft goede voornemens en de ander probeert die flink onderuit te halen. Super frustrerend kan dat zijn.

We weten vaak heel goed wat nodig is. En ook wat we vaak beter zouden kunnen laten, maar waarom doen we het niet?

Het is vrij simpel. Je bent mens. Iedereen heeft te maken met uitdagingen als uitstelgedrag, verleiding en impulsbeheersing. De één stelt sporten, het huishouden of de administratie uit en de ander heeft het moeilijk om verleidingen als lekker eten, hard doorwerken of winkelen te weerstaan

De uitdagingen zijn hetzelfde, maar hoe je daarmee omgaat maakt het verschil. De ene keer zie je vooral de obstakels en beginnen je gedachtes over een verandering verdacht vaak met ‘ja, maar’. En in andere gevallen ligt je focus juist op mogelijkheden en ga je creatief om met de bekende hobbels.

In dit laatste geval is één van de grote hoofdrollen toebedeeld aan een constructieve mindset. Mindset is een veel gebruikt woord en laat zich omschrijven als een mentale houding waarmee je op situaties reageert en deze interpreteert.

Vaak pas je deze oplossingsgerichte mindset toe op onderdelen van je leven waar je al goed in bent, plezier uithaalt of in ieder geval al het belang écht van ervaart. De truc is om dat specifieke gedrag dat je daar inzet te kopiëren naar jouw meer uitdagende voornemens. Een constructieve mindset als basis!

Deze constructieve mindset geeft je de vrijheid om oplossingen te bedenken, veerkrachtig te reageren op tegenvallers, mogelijkheden te zien en te genieten van de kleine én grote dingen in het leven. Het goede nieuws is dat zo’n mindset trainbaar is!! Wil je deze vaardigheid ontwikkelen?

Geen reactie's

Geef een reactie