evodie-lifestyle-trainer-1
Evodie Koolstra

Evodie Koolstra

De persoonlijke balans van Riad Farhat, Ondernemer van het Jaar 2019.

“Echt. Voor mij is een succesvol ondernemer echt. Dat is alleen zoveel makkelijker gezegd dan gedaan.”

 

Riad Farhat is één van de eigenaren van De Drie Wijzen uit Oost (3WO). Samen hebben zij vorige week de prijs gewonnen voor ‘Ondernemer van het jaar 2019’. Riad en ik werken samen en hij zegt daarover: “In deze drukste fase van mijn leven met twee jonge kinderen en een groot bedrijf is een coach voor mij onmisbaar. En dat ben jij.”

 

Ik sprak met hem over het ondernemerschap, over zijn visie op succes en welke prijs hij heeft betaald voor waar hij nu staat. Lees hier de inzichten en tips van deze ondernemende man.

 

Gefeliciteerd! In het juryrapport staat duidelijk waarom jullie zijn verkozen tot de ondernemers van het jaar 2019. Herkennen jullie 3WO in de genoemde argumenten en welke raakt jou persoonlijk?

 

“Ja, juist het feit dat we ons kunnen vinden in het juryrapport raakt ons. Ze benoemen precies dé dingen die wij als ondernemers heel belangrijk vinden en waar wij hard voor werken: het herontdekken van het buurtcafé, aansluiten bij de buurt en tegelijkertijd vernieuwing brengen, concept-denken, groots denken en lef hebben om constant te vernieuwen. 

 

Wat mij persoonlijk het meeste raakt is dat ook de omgang met ons personeel genoemd wordt. De mentaliteit van ons personeel vormt onder meer het DNA van het hele team van 3WO. 

 

Wij zouden nergens zijn zonder onze collega’s op de vloer en op het kantoor. Ze werken hard, zijn gastvrij en loyaal. 

 

Hoe mooi is het dat de algemene opinie en het imago van 3WO ook aansluiten op de kernwaarden die wij belangrijk vinden. Daarmee krijgen we de erkenning voor wie we écht zijn en daar zijn we dankbaar voor!”

 

Wat zijn die kernwaarden van 3WO precies?
 

“We zijn ondernemend, creatief, loyaal, toegankelijk en gastvrij. In de concepten die we bedenken en in alles wat we doen vormen die vijf waarden de rode draad. Hier willen we trouw aan zijn, want hier zijn we goed in.

 

In ons enthousiasme hebben we, in de beginjaren, wel eens een concept opgezet dat minder toegankelijk was qua menukaart en prijzen. Het gevolg van het loslaten van onze waarde ‘toegankelijkheid’ was dat onze gasten dit concept niet konden waarderen. Het paste immers niet bij wat ze van ons verwachtten. De mogelijke gasten die het wel zouden kunnen waarderen kwamen niet, want ook zij verwachtten dat niet van ons. Dat was één van die leermomenten.

 

Op alle gebieden binnen ons bedrijf zoeken we telkens het evenwicht tussen innovatief en creatief ondernemen en loyaliteit, toegankelijkheid en gastvrijheid. Dat is een uitdaging en dit gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar we hebben met zijn allen wel heel helder waar we voor staan en waar we naartoe willen.”

 

Wat is in jouw ogen een succesvol ondernemer?

 

“Echt. Voor mij is een succesvol ondernemer echt. Iemand die in lijn handelt met zijn eigen waarden als mens en als ondernemer. Ik zeg er meteen bij dat het zoveel malen makkelijker is om dat te zeggen dan om in de praktijk uit te voeren. 

 

Op zakelijk gebied voel ik me al een aantal jaar succesvol. 3WO onderneemt met een duidelijke visie, we krijgen daarvoor de erkenning van onze klanten en we zijn onderaan de streep winstgevend. Dat blijft het doel als ondernemer.

 

Mijn zakelijke succes heeft echter wel een prijs gehad. Mijn aandacht is daarbij namelijk doorgeschoten naar het werk. Tijd werkt wat dat betreft net als geld. Je kunt je euro maar één keer uitgeven en zo is het ook met tijd. Alle tijd en aandacht die ik heb gestoken in mijn werk, is niet gegaan naar mijn relatie, vrienden, familie en mezelf.

 

Ik blijf erbij dat af en toe pieken, drukte en soms nachtelijk piekeren hoort bij het ondernemen. Maar dat moet dan een overzienbare periode zijn met een begin en een eind. Ik heb alleen jarenlang onafgebroken op die hoge sneltreinvaart geopereerd zonder de nodige ontspanning te pakken. Mijn lichaam heeft nogal wat signalen moeten afgeven voordat ik daar naar ben gaan luisteren. 

 

Nu neem ik meer tijd en aandacht voor mijn eigen gezondheid en mijn relaties. Ik ben dankbaar voor mijn vrouw en twee kinderen, familie en vrienden en ben echt gelukkig, zowel privé als zakelijk.

 

Tegelijkertijd vind ik het nog steeds een uitdaging om de juiste balans te vinden en ik weet ook dat ik er nog lang niet ben. De oude patronen zijn behoorlijk ingesleten en bij drukte of vermoeidheid lijken die automatische patronen toch de makkelijkste weg. Althans voor even. Gelukkig voel ik nu sneller aan wanneer ik even op de rem moet staan”.

 

Hoe werk je aan het vinden van die gewenste balans?

 

“In deze drukste fase van mijn leven (met twee jonge kinderen en een groot bedrijf) is een coach voor mij onmisbaar. En dat ben jij. Met jou neem ik de tijd om te kijken wat ik wil, waar ik voor sta en om daar vervolgens ook echt naar te handelen. Ik leer in ons traject om me niet anders voor te doen dan ik ben. Gewoon de complete Riad te zijn met alle polariteit die bij mij hoort. Niet alleen de stoere, harde en snelle versie willen zien. Maar ook de gevoelige en kwetsbare kanten accepteren. 

 

Om er dagelijks naar te handelen is de kunst. Jij spiegelt en confronteert me met mijn eigen gedrag en gedachtegangen. Dat houdt me mentaal scherp en fysiek fit, doordat we ook samen sporten.”

 

Hoe werkt dat door naar je werkrelaties?

 

“Mijn houding naar anderen is door ons traject veel opener en ik gun iedereen dat ze aan hun remmende mechanismen werken, zodat ze boven zichzelf uit kunnen stijgen. Jason (partner in 3WO) en ik gunnen dat ons team ook.

 

Sinds zij als team met jou werken is er nog meer focus om iedereen zo gemotiveerd mogelijk en met voldoening hun werk te laten doen. Die wil was er altijd al en onbewust werken we natuurlijk al goed samen. Nu zijn we er alleen meer bewust en gestructureerd mee bezig.

 

De focus op autonomie, het scheppen van heldere verwachtingen, connectie en competenties maakt dat we steeds efficiënter samenwerken.”

 

Wat is jouw gouden tip aan alle hardwerkenden die voluit willen leven zonder dat het ten koste gaat van hun mentale en fysieke gezondheid?

 

“Zoek de manier waarop je in alle gebieden van je leven (werk, relatie, ouderschap etc.) je goed voelt. Vergeet daarbij echt niet je eigen fysieke gezondheid. Pas als je zelf fit bent en helder bent van geest heb je veel waardevols te geven op al die onderdelen van je leven. 

 

Wees je bewust van je ‘energielekken’ en als je irritaties voelt weeg dan even af wat je er mee doet: ‘pick your battle’. Je kunt die frustraties misschien beter afreageren op de bokszak of in je sport dan in het verkeer, thuis of op je collega’s.   

 

Ik ervaar zelf echt de meerwaarde van ventileren en werken met een coach, maar het gaat erom dat je kunt praten over wat je écht bezig houdt met iemand die je volledig kunt vertrouwen en die geen ander belang bij jou heeft.”

 

Je hebt jarenlang keihard gewerkt en gaat nog wel even door. Wat is jouw kracht bij voor- en tegenspoed?

 

“Mijn drive is mijn kracht. Als ik iets wil dan zorg ik ervoor dat het lukt. Dat doorzettingsvermogen, het denken in mogelijkheden en die strijdlust komen van pas als ondernemer. Het heeft me gebracht waar ik nu ben. Maar zoals gezegd niet zonder schade. Ik ben voor mezelf aan het uitzoeken wat voor mij, mijn gezin en 3WO de ideale balans is. Daar waar ik helder van geest ben, in lijn met mijn persoonlijke waarden en de waarden van 3WO. 

 

Mijn kracht nu en in de toekomst ligt in dat ik bewust laveer tussen doorzetten en tijdig loslaten. Ik kan beter uitzoomen, geduld hebben en vertrouwen op mijn oog voor kansen.

 

In mijn eerste jaren zag ik een bokswedstrijd tussen twee goede boksers als dé metafoor voor het succesvol ondernemen. Hun techniek, heldere geest, vertrouwen op hun eigen kracht, de juiste fysieke spanning, goede ademhaling en de constante focus om een punt te scoren wanneer de kans zich voordoet.

 

Die metafoor vind ik nog steeds mooi, maar nu resoneert de metafoor van een teamsport veel meer! Jason en ik zijn de coaches van een all star team en samen vormen we de kracht van 3WO”.

 

Leading by example

 

Riad Farhat neemt zijn verantwoordelijkheid als leidinggevende; eerst onderzoeken en verantwoording nemen voor wat hij zelf kan verbeteren. Zijn intentie is ‘leading by example’ en zoals hij het zelf zo mooi zegt: “dat is makkelijker gezegd dan gedaan in de drukte van alledag.”

 

Daarom zijn wij eerst aan de slag gegaan met zijn eigen veranderingstraject, voordat hij zijn team coaching aanbod. Samen hebben we zijn overtuigingen en gedrag onder de loop genomen. Hierdoor is hij bewuster van welke mechanismen wel en niet voor hem werken. Van daaruit zijn we gaan bouwen aan een mindset en concreet gedrag wat resulteert in meer balans op persoonlijk vlak en in het werk. Een gaaf proces dat veel vruchten afwerpt en tegelijkertijd nooit helemaal af is. Een leven lang leren is ons credo.

 

Vragen over coaching?

De balans van Riad Farhat. Wil je net als Riad Farhat en zijn management team energiek, efficiënt en met voldoening je werk doen?

Kijk dan hier voor meer informatie en boek een persoonlijke lifestyle analyse.

Je kan me natuurlijk altijd bellen. 

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Geen reactie's

Geef een reactie

Stop met jezelf voorbij rennen

Videotraining met 5 tips die passen in jouw drukke agenda. 

In één week ontvang je effectieve ontspanning- & bewegingtips die korter duren dan 5 minuten.